BUCATARIA TRADITIONALA ROMANEASCA

De-a lungul secolelor, gastronomia romaneasca s-a transformat continuu ca urmare a influentelor exercitate de cultura popoarelor vecine.

De fapt, pozitiei noastre geografice ii datoram, in mare parte, bogatia si diversitatea preparatelor romanesti.

bucataria traditionala romaneasca

Faptul ca bucataria noastra traditionala a fost influentata de vecinii mai mult sau mai putin apropiati (turci, sarbi, greci, rusi sau chiar germani) nu inseamna ca delicioasele bucate romanesti de azi sunt pur si simplu gatite dupa retete straine.

De-a lungul secolelor, aceste feluri de mancare „importate” au fost nu doar naturalizate, ci si modificate sau reinterpretate.

Sa luam ca exemplu delicioasele noastre sarmale cu mamaliguta.

Chiar daca preparate asemanatoare exista in intreg bazinul mediteranean, sarmalele romanesti sunt un produs autohton si unic. Atat ca gust, cat si compozitie. Si care se bucura de aprecierea majoritatii turistilor care ne viziteaza.

Mititeii sunt derivati din kebab si inruditi cu ćevapčići (fel de mancare intalnit in tarile balcanice).

Reteta de astazi i-o datoram celebrului „carciumar” Iordache Ionescu. Care in secolul al XIX-lea a „reinventat” preparatul turcesc. Rezultatul fiind mititeii romanesti. Cu un gust delicios inimitabil a carui faima a depasit cu mult hotarele tarii noastre.

Ciorba de burta e descrisa cum nu se poate mai bine de Radu Anton Roman in „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti”:

De origine oriental-mijlocie, cel mai probabil arabo-turceasca (cinci secole de vasalitate!) ciorba de burta a devenit bun national romanesc nu numai prin popularitatea exceptionala, ci si prin adaosurile creatoare – smantana, galbenusul, leusteanul, zarzavatul de supa, otetul – care au autohtonizat-o.

Ar fi nevoie de o intreaga enciclopedie pentru a descrie toate preparatele din bucataria traditionala romaneasca.

Prin urmare, in randurile ce urmeaza, ne vom limita la a mentiona cateva dintre mancarurile romanesti pe care Autoservire Central - Pitesti vi le ofera.

80% din meniul nostru este reprezentat de mancaruri cu specific romanesc. Oferta completa o gasiti aici.

  • Ciorbe: de burta, taraneasca, de perisoare, de potroace, de fasole, ardeleneasca, de afumatura, de legume…
  • Mancare gatita: sarmale cu mamaliguta, bulz ciobanesc, ciulama, drob, tocanite, tochitura, varza calita sau afumata, parjoale, pui vanatoresc, saramura…
  • Gratare si derivate: mititei, carnati de casa, carne la oala, ceafa de porc, chiftelute, ciolan, frigarui…
  • Preparate din peste: bors, saramura, pastrav, plachie de peste…
  • Garnituri: cartofi taranesti, legume la cuptor, mamaliga…
  • Salate: castraveti murati, fasole batuta, salata de icre, de vinete, de rosii cu branza sau ceapa, varza murata…
  • Desert: prajituri de casa, placinte, orez cu lapte, salam de biscuiti…
Speram ca v-am deschis apetitul!

Noi, la Autoservire CENTRAL– Pitesti, stim sa pregatim mancarea romaneasca asa cum trebuie. Retetele traditionale sunt gatite cu pricepere si rabdare din ingrediente proaspete, achizitionate de pe piata locala.

Umpleti-va tava cu preparatele noastre si va veti convinge! Va asteptam in centrul Pitestiului, langa Casa Cartii, de luni pana sambata!